2011/10/11

Sandwich arkitekturala

Sarrera honetan elikadura eta arkitekturaren artean zubi bat egingo da. Nicola Twilley blog-lariak  janaria eta beste gai batzuk elkar erlazionatzera dedikatuta dauan Endible Geography blogean, janaria eta arkitekturaren arteko parekotasunen inguruan hausnarketa hau plazaratu dau. Kultura zein gizarte zati bateko jakiak eta euren inguruan dagozen elementu oro (arkitektura barne) zuzenki lotuta dagoela ondorioztatzen dau. Analisi hau grafikoa da, eraikinen ebaketak eta sandwichen ebaketak konparatzen dauz, norbanakoaren sukaldaritza-sorkuntza arkitekturala izan daitekeela proposatuz.
Twilley-k Nicholas de Monchaux arkitektoaren idatziak ekartzen dauz gogora, non espezifikoki italiar berpizkundeko arkitektura sandwichen egituraketarekin konparatzen dauan. Bere ustetan obra arkitektoniko proportzionatu eta “jainkotiarrek”, Palladioren Villa Rotonda moduan, ebeaketarekin baino ezin dira ulertu, alegia, sandwichen albo bistekin gertatzen den modura.

Wittkower arte historialariaren ustea are eta hurrutiago doa. Bere ustez ere Villa Rotondaren ebaketa bat ikustean benetan ulertzen da espazio desberdinen geruzaketa, hierarkia eta nola kanpo fatxadak barnea ezkutatzen dauan, bisitariari barnean gertatzen diren gauzetaz bereiztuz.  Sandwichekin gauza bera gertatzen da, ogiak kanpo fatxada modura lan egiten dau, barneko osagai oro ezkutatuz eta kontenituz, elikadurari tektonika bat emonez.

Hemen janarien eta eraikinen ebaketa batzuk:

No hay comentarios:

Publicar un comentario